Kickoff-beretning (DK)

Vellykket opstartsarrangement til det dansk-tyske samarbejde i kultKIT-projektet

Kompetencer – Interaktion – Forståelse” var nøgleordene ved den formelle søsætning af INTERREG5A-projektet kultKIT lørdag den 28. november 2015. Omkring 90 deltagere fra det dansk-tyske grænseområde, både kultKIT-projektpartnere og potentielle ansøgere til dansk-tyske mikroprojekter havde taget imod invitationen og var kommet til Rønnebæksholm i Næstved.

Direktør Stig Rømer Winther fra Femern Belt Development åbnede arrangementet med en kort tale om vigtigheden af det dansk-tyske samarbejde og inviterede derefter til bords. Der blev serveret en pragtfuld buffet med dansk julemad – helt i projektets ånd at fremme den dansk-tyske kulturforståelse og øge viden om hinandens måde at leve på.

P1160617Kulturudvalgsformand Linda Frederiksen indledte den faglige del af arrangementet med en velkomsthilsen på vegne af Næstved Kommune. Linda overbragte også en hilsen fra Claus Robert Krumrei, Tysklands ambassadør i Danmark.

kultKIT-projektet blev præsenteret af Kim Dawartz, chef for Kultur og Borgerservice i Næstved Kommune og formand for styregruppen for kultKIT (kultKIT-præsentation). Kim præsenterede projektpartnerne og fortalte om kultKIT-projektet, bl.a. dets navn, målsætning og mulighederne for at ansøge om midler til dansk-tyske ”mikroprojekter”.

 

P1160641Herefter blev der vist eksemplarer på to afsluttede dansk-tyske projekter med film og musik. Ulrich og Judith Breuning fra Filmfabrikken Møn fortalte om filmen ”Fortæl mig om dig – Erzähl mir von dir“ og Andreas van Zoest præsenterede Fehmarn Belt Guitar Orchestra.

Arrangementet fortsatte med arbejde i 5 workshops. I tre af dem diskuterede deltagerne deres ideer til konkrete projekter inden for kultur, sport og nabosprog. De to andre workshops (interkulturel læring og institutionelt samarbejde) omhandlede spørgsmål om, hvordan kultKIT-projektets målsætninger  ville kunne omsættes og implementeres i mikroprojekterne.

Deltagerne diskuterede forskellige synspunkter, præsenterede deres ideer, stillede spørgsmål, argumenterede for og imod kultKIT-rammebetingelserne. Eventuelle hindringer og udfordringer i ansøgningsprocessen og omsætningen af kultKIT-målsætningen i mikroprojekterne blev også drøftet.

Der var stor begejstring hos deltagerne og interesse for at gå i gang med dansk-tyske projekter, og mange deltagere havde allerede konkrete ideer med og benyttede lejligheden til at komme i kontakt med ligesindede og potentielle projektpartnere. Den store mangfoldighed i de eksisterende projektideer blev meget tydelig i den afsluttende fremstilling og diskussion af resultater fra de fem workshops i plenum. En sammenfatning af workshoparbejdet finder du her.

Arrangementet blev afsluttet med guitarmusik ved Michael Hillenstedts – en interkulturel blanding af P1160679danske og tyske melodier med lidt islandsk islæt –, kaffe, æbleskiver og gløgg og muligheden for at fortsætte workshop-drøftelserne, uddybe og diskutere projektideer og opdyrke nye kontakter inden hjemrejsen kl. 16.

Som arrangør ser vi i kultKIT-projektet tilbage på et meget vellykket arrangement. Vi glæder os over de mange engagerede og interesserede deltagere og ser frem til mange spændende ansøgninger om tilskud til mikroprojekter ved den første ansøgningsrunde som har ansøgningsfrist den 15. januar 2016.